Terkenang-kenang soto ayam

wahh tajuk jiwang gayanya..nak cerita khamis lepas kat office de jamuan raya..potluck menu..kak lin (officemate) bawak soto..mmg sedapla..makan smpi 3 kali..haha..hari sabtu pula openhouse rumah Intan (ooficemate)..ada lagi soto..wahh sedap-sedap siap de begedel kentang lagi..marvelous..ape lagi asyik terkenang-kenang soto la..nk beli tak tau kedai mana jual sedap..

so gigihla memasak..kebetulan semalam puasa..lagila nafsu nk mkn tuh datang..start projek soto after isyak..dapat makan jam 11 mlm..tuh pun setelah tidokan Anas dan Nafisah..Anas ni pantang kalau tido ummi tak ada disebelah..mulala menjerit2 xlena tido..sabar je la…jgn stress yea layan karenah si kecik..untuk bantuan, anda boleh telan B complex shaklee yg kaya dengan kesemua 8 vitamin B termasuk 100% nilai harian biotin..saya memang amalkan B complex ni sejak dari mengandungkan Anas..

Malam tadi, saya bukan sahaja masak soto, tapi ada request dari hubby plak  nk kuah kacang style terengganu..mujur pernah tgk mak mertua buat..so tryla..alhamdulillah menjadi..sedap sgt..rasanya manis pedas masam..tambah dgn kacang tanah yg ditumbuh kasar-kasar..bila makan terasa kerangupan kacangnya..kuah ni berbeza dgn kuah kacang style johor..biasa mak buat letak serai,lengkuas,halia,bawang merah,bawang putih,jintan..tapi yg ni berbeza tau..hanya hirisan bwg merah,bawang putih,cili boh,gula nisan,santan..haaa .mudah dan sedap..jom layan gambar..

                                                    10585731_10202340595972704_1720020504_n

Bagi yang tak tau apetu gula nisan, boleh tgk gambar dibawah..gula nisan ni saya beli di terengganu..

dsc072961

(sumber : kakinakl.wordpress.com)

seronoknya rasa hajat hati nk makan soto terlaksana..masak lebih untuk sahur sekali..dan mungkin untuk berbuka nnt..haha xkisahla apa org nk kata,makan soto sampai jemu..hihi..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s