Kisah Myvi 1.3 SE

perodua_myvi_1_3_auto_se_bodykits_08_100645568018645260

(sumber : google)

Cantik tak kereta tuh? tuhla pujaan hati saya sejak 2009 lagi..kereta ni memang sangat hot pada zaman tu..sampai sekarang pon tetap banyak diatas jalan..saya suka tengok dari belakang..memang cantikla..lagi-lagi warnanya pearl white..menggoda betul..Inila kereta pertama saya, after keje 2 bulan terus ambil kereta ni..waktu tu boss cakap, orang muda sekarang kerja baru beberapa bulan terus ambil kereta..saya pon jawabla, mestila boss kena la bergaya dan memudahkan nak pergi kerja..

Terkenang kembali sewaktu baru dapat kereta.Waktu tu lesen P lagi, yela dapat je lesen terus order kereta..minggu pertama skirt da patah sebab langgar divider kat jusco..menangis rasa..terus g bengkel mintak simen dan cat balik..seingatnya kena dalam rm280..ok lepas tu pergi Singapore meeting, langgar tiang kat tengah jalan (memang tak perasan ada tiang)..habis berlekuk pintu co-driver..sedih tapi pasrah sebab takde duit nk ketuk dan cat..kali ketiga pula, kena himpit dengan toyota camry pon kat singapore..ok memang salah saya sebab bagi signal terus masuk simpang, tak perasan ada kereta kat belakang..habis kemik gak..uncle cina tuh siap nak buat repot..dahla sorang-sorang masuk singapore sebab ada seminar, phone pula tak de roaming.lagi sedih bulan puasa..menangis gak bila dengar pasal nak repot polis..mengadu kat sorang mamat melayu yang duk di bustand , tetiba uncle tuh cakap tak apela I lepaskan u la..lagipun dah nak raya..wow lega hati bukan kepalang..kemek tuh pon tak repair gak..hihi..

Ada lagi tau…pergi majlis tunang kawan ofis, kak tqa..tak perasan tembok nak masuk rumah dia, berlanggar kat skirt yang pernah patah tuh..apalagi terus patah..amik masa gak nak menggantinya..tapi sekarang cantikla rupa skirt tuh..takdela patah-patah..bila da lama dan banyak kali kena dah takde rasa sedih sangat la..lagi best mata reverse sensor satu jatuh kebawah, so tiap kali reverse memang akan berbunyi..pernha tanya nak ganti dalam rm100..sayang duit so tak gantila..hihi

Kalau pasal calar-calar kat bahagian bumper tak usah cakapla..banyak sangat da..kalau ada rezeki memang kena cat satu bodyla..warna tak fikir lagi..tu pasal langgar-langgar..sekarang cite pasal servis parts plak..tahun 2013 paling banyak ganti parts untuk brake system..contoh disc brake ..mahal tuh sampai rm300..Baru-baru ni service kereta untuk 145,000 km kena rm400 (untung rm86 sebab bawak minyak hitam sendiri). Waktu service kena install shim kit calliper (sebab bunyi bising kat tayar bila gerak, kata perodua servis memang kena install sebab memang takde masa beli) ..itupun da rm190..Mekanik tuh cakap motor pump untuk wiper pon da rosak depan belakang..masing-masing rm100..nak ganti brake shoe lagi rm100 gak..wahh banyak betul nak ganti..memang macam ni ke kereta yang da berusia 5 tahun?? korang leh share yea..bertukar-tukar cerita..

p/s : nak pakai kereta memang boleh, tapi pilih dibawah kemampuan paling selamat..sebab bila rosak or service memang pakai banyak duit.

Jumpa di next entry..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s