Info tentang Vitalea Shaklee + Multivitamin Pertama didunia

Tahukah anda Vitalea adalah multivitamin pertama yang dicipta didunia?Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee.

multivitamin-pertama-didunia-vitalea-shaklee

Jom tengok sedikit info berkaitan Vitalea.

vitalea

  1. Fungsi vitalea

✿ Pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental

✿ Membantu sistem memori dan fokus

✿ Merupakan pelengkap nutrisi

✿ Meningkatkan sistem produktif terutama bagi remaja yang sedang membesar

✿ Membantu dalam stimulasi metabolisma

✿ Membantu melambatkan proses penuaan

✿ Menyediakan nutrisi asas, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru

✿ Membantu proses tumbesaran

✿ Melindungi fungsi buah pinggang, jantung, hati Ketahui beza kandungan Vita-Lea dan produk lain di link ini

  1. Siapa yg perlukan

♔ Wanita hamil dan menyusukan baby

♔ Perokok

♔ Pengamal vegetarian

♔ Peminum alkohol yang tegar

♔ Warga tua yang tidak boleh menyerap vitamin B12

♔ Mereka yang gemar makan masakan panas

  1. Testimoni diri sendiri 

Mula makan vitalea sewaktu ambil set mengandung. Badan rasa segar,cergas sepanjang hamil. bacaan HB pon cantik ,semua above 12 sehingga lepas bersalin. Yang paling best, waktu da sarat dalam 38weeks, bacaan HB paling tinggi dlm 14, nurse pon terkejut..dia tanya makan ape?saya pon ckpla makan vitalea, oste, b complex Shaklee..dia pon teruja..pas bersalin pon ada jupe nurse untuk cek luka bersalin..amik gak bacaan HB, still cantik dlm 13, nurse pon tanya gak, jwp yg sama..nurse kata ohh bagusla Shaklee kn..teruskan ye ambil..saya senyum..dalam hati ada taman..

  1. betul ke mkn vitalea jadi tambah berat badan?

Multivitamin boleh menaikkan berat badan tetapi hanya untuk mereka yang kurang berat badan (underweight). Untuk mereka yang berlebihan berat badan(overweight) atau mempunyai berat badan ideal, multivitamin tidak membantu menambahkan lagi berat badan. Sekiranya berlaku bertambahan berat badan selepas anda mengambil vitamin, kemungkinan badan anda perlukan tambahan vitamin. Pastikan juga anda mengambil vitamin yang asli bukan tiruan.

  1. Gejala kekurangan

♔ Kuku mudah patah

♔ Mata terasa kering

♔ Pecah-pecah dibahagian hujung mulut

♔ Bibir pecah-pecah

♔ Kulit memerah & berminyak

♔ Luka lambat sembuh

♔ Badan cepat letih

♔ kelemumur

  1. Apa kelebihan multivitamin SHAKLEE (vitalea)

♕ Merupakan multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia
♕ Setiap tablet Vita-Lea mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diesktrak daripada sayur-sayuran dan buah-buahan
♕ Dilengkapi dengan 12 vitamin dan 7 mineral penting seperti yang disarankan oleh RDA
♕ Diformulasikan secara komprehensif dan seimbang
♕ Diselaputi dengan spirulina
♕ Dihasilkan dengan kaedah terkini dan teknologi yang kompleks
♕ Mineral yang terkandung dalam Vita-Lea mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil
♕ Ujian klinikal membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
♕ Dipilih oleh Center of Science di US sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN dalam Public Interest tahun 2000

7. Panduan pilih multivitamin (sumber : www.adaa-inspiration.com)

Dr. Bruce B.Miller telah melakukan kajian ke atas 360 products multivitamin dan hasilnya, beliau telah  menggariskan 5 panduan untuk memilih multivitamin yang terbaik:

  1. Pastikan kesemua 19 nutrients dengan kepastian US RDA (UNITED STATE RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE) tersenarai pada label.

Badan memerlukan 12 jenis vitamin dan 7 mineral. Memandangkan objektif kita beli multivitamin ni untuk memenuhi keperluan diet kita yang mungkin tidak mencukupi melalui makanan kita, jadi pastikan kesemua 19 nutrient ini ada..jika tidak, tak tercapailah objektif untuk meningkatkan kesihatan.

  1. Pastikan kesemua 8 vitamin B dibekalkan dalam jumlah bersamaan dengan sekurang-kurangnya 100% RDA. Proportion of one vitamin B to another should not vary by more than 500%.

Sesetengah vitamin B lebih mahal dari yang lain, jadi kadangkala, sesetengah pengeluar akan load up a multivitamin dengan yang murah dan meninggalkan yang mahal. Contohnya, biotin (vitamib B mahal) ada 3% dan thiamine (vitamin b murah) 300%  dlm satu multivitamin..kan tak balance tuu

  1. Biotin dan folic acid are both supplied at 100% of the US RDA.

Kedua-dua ini vitamin mahal. Jadi kalau ada salah satu yang ditinggalkan atau pun dua-dua ada tapi sikit sgt2 amount nya..maksudnya, kurang effective lah..mmg akan jadi murah, tapi tak memenuhi keperluan badan..so, no point jugakkan?

  1. Check the copper to zinc balance, ideally, these two minerals should be present in a one to one ratio based on RDA.

Jadi kalo baca label tuh, make sure 100% copper n 100% zinc ade. Kalo kurang sikit pon, pastikan zinc lebih daripada copper and not the other way round .

  1. Make sure the multivitamin supplies adequate amount of calcium and magnesium.

Ini selalu kita perasan, kandungan nye tak cukup. They are bulky mineral, jadi hard  and expensive to compound into a tablet. Jadi kebanyakan company mengambil jalan meninggalkan salah satu utk jimat cost..

Bagi mereka yang berjinak-jinak hendak makan vitamin, sila la dapatkan multivitamin shaklee @ Vitalea ini, cuba da rasai keberkesanannya..

Sebotol berharga RM88.75 (120 biji).

pm/wasap for order,

Elin | 017-7854596

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s