MOTIVASI UNTUK IBU MENYUSU

Sejak kebelakangan ini agak stress sebab pengeluaran susu merudum ketika mengepam. Tapi bila direct feed ok je. Alhamdulillah setakat ni amsih berjaya fully bf anas, no topup fm..rezeki Anas. Masa nafisah bertahan selama 9 bulan je..Takut pisang berbuah 2 kali, saya pon gigih menimba ilmu penyusuan.

[[ MOTIVASI UNTUK IBU MENYUSU ]]

Kenapa saya gigih berusaha menyusukan anak?? Semoga motivasi ini membakar semangat ibu-ibu semua yea..

  1. Sifat rasa tanggungjawab serta puas dan bangga dapat menyusukan anak sehingga 2 tahun
  2. Pemahaman ibu tentang kebaikan susu ibu pada anak.
  3. Susu ibu mudah diberikan, tak perlu bayar, masak air panas dan bancuh..ready setiap masa
  4. Bonding antara anak dan ibu sangat kuat.

 [[ KESILAPAN DALAM ILMU PENYUSUAN ]]

semalam saya wasap Wani, rakan SID..mintak advice tentang penyusuan ni. Alahmdulillah banyak juga mind set saya yang salah. Antaranya,

1. kerap pam , kalau boleh jangan lebih 3 jam

 ( sebelum ni saya fikir kalau kerap pam, mesti susu takde.Saya lebih gemar jarakkn dengan harapan lebih banyak susu keluar. rupanya tanggapan ini salah. lebih kerap kita kosongkan breast, lebih banyak susu akan dihasilkan)

2. Dia ajar saya Tandem Nursing. Apa tuh? Tandem Nursing adalah salah satu kaedah atau teknik untuk membanyakkan susu ibu. Ia dilakukan secara sebelah payudara bayi menyusu dan sebelah lagi mengepam. Teknik ini juga boleh diaplikasikan jika bersalin kembar. So, bila sebelah kita direct feed baby, sebelah lagi pam atau marmet

(macam susah je nk buat ni..hihi)

3. Minum air masak 3 liter sehari. Wani tayang botol air dia yang memang size 3 liter. Saya pon bersemangat pergi beli. Jenama Lava – 3 liter – rm13.90

(ok, misi minum air masak 3 liter bermula)

4. Makan makanan yang kaya dengan protein dan sayuran

(Lunch semalam saya makan peria,tempe dan tauhu- alhamdulillah susu lebih pekat)

5. Konsisten waktu mengepam. maksudnya kalau sesi pertama terlewat, jangan ubah waktu sesi kedua.

6. Power pumping.

 ( yang ni saya yakin saya malas nak cuba kecuali bila keadaan terpaksa nanti)

Ok, tuhla tips2 yang dia ajar..sangat2 membantu..

Satu lagi tips yang saya baca, jangan asyik dok tengok botol yang kita pam tu..so otak kita stress tengok tak banyak susu yang diperah. Cuba alih perhatian tengok gambar/video anak.

Selain cara-cara diatas, keazaman yg kuat juga penting dan banyakkan berdoa agar dipermudahkan jalan penyusuan sehingga 2 tahun.

10754797_10202806132770833_345329056_n

Advertisements

3 thoughts on “MOTIVASI UNTUK IBU MENYUSU

  1. menimba ilmu tuu penting… sbb xsemua yg kite buat tuu betul.. bila xde rujukan tuu yg boleh stress dan menyebabkan susu merundum…seronok bila tengok anak bf nie.. rase dekat jek ngn die.. alhamdulillah.. saya dapat bf anak hingga 2thun 4 bulan…
    syukur dengan rezeki dari-NYA…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s