Kurang Kalsium punca susu merudum selepas period

Harini search berkenaan susu merudum selepas period. Apa yang saya jumpa adalah disebabkan kekurangan KALSIUM. Saya jumpa satu blog yang menceritakan kisah hampir dengan saya. Kisahnya begini,

“ Selepas bersalin, saya tidak datang period. Hinggalah setelah 7 bulan, period mula datang. Semasa period production susu seperti biasa. Selepas seminggu period habis, mulalah rasa susu semakin hari semakin merudum. Kalau dulu saya dapat 12oz sehari ( 2 kali sesi mengepam), tapi kali ni hanya 6 oz sehari ( 3 kali sesi mengepam).. Sangat stress dan buntu .

Akhirnya saya tau bahawa apabila period, badan kehilangan banyak KALSIUM. Jadi bagi sesetengah wanita, penurunan kadar kalsium dalam badan akan menyebabkan susu juga menurun. Ini kerana kalsium merupakan salah satu komponen terbesar dalam penghasilan susu ibu. Mulai hari itu saya konsisten makan ostematrix sehari 4 biji sebelum tidur. Alhamdulillah dapat fully menyusukan anak sehingga 2 tahun lebih.”

Wah tersentak saya baca kisahnya. Kini saya sedar saya memang kekurangan kalsium. Selama ni saya memang pengamal tegar ostematrix. Atas beberapa factor saya mula tinggalkan sedikit demi sedikit hinggakan stok ostematrix memang betul-betul habis. Antara kesan lain yang saya rasakan bila skip ostematrix ni adalah mudah sakit belakang ketika mengepam, terasa lenguh sangat.

Bagaimana PERIOD menyebabkan susu merudum?

 

Apabila period, badan kehilangan banyak KALSIUM. Jadi bagi sesetengah wanita, penurunan kadar kalsium dalam badan akan menyebabkan susu juga menurun. Ini kerana kalsium merupakan salah satu komponen terbesar dalam penghasilan susu ibu.

Semasa period, kita kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah yang perlu disingkir. Kalsium yang ada di dalam badan perlu digunakan untuk membina semula darah dan disebabkan ini, kalsium di dalam badan semakin berkurang dan ini turut mempengaruhi penghasilan susu badan.

KALSIUM sebagai komponen utama pembentukan DARAH

Sebenarnya KALSIUM ni juga merupakan salah satu komponen utama untuk membentuk darah. KALSIUM ni akan membantu replenish darah yang hilang semasa kita datang haid tadi. Sebab tu lah kalau ibu hamil pun di minta untuk minum susu banyak- banyak supaya bukan saja nak elak lenguh badan, tapi nak elak risiko tumpah darah semasa bersalin nanti. KALSIUM helps blood clot.

OSTEMATRIX sebagai  sumber KALSIUM?

Ada antara kita yang tidak gemar minum susu termasuk saya. Jadi, penyelesaiannya adalah dengan dapatkan Ostematrix Shaklee.Ostematrix Shaklee adalah KALSIUM yang dilengkapi dengan Vitamin D dan Magnesium. Vitamin D dan Magnesium ni membantu tubuh kita serap KALSIUM. Kalau takda agen penyerap ni, KALSIUM takkan dapat diserap oleh tubuh. Sebab tu kalau tengok kebanyakan susu pun, memang ada KALSIUM, vitamin D dan magnesium.

Selain membekal KALSIUM, Ostematrix Shaklee ni turut femes sebagai milk booster bagi ibu- ibu yang alergik terhadap Alfalfa. Sebabnya salah satu komponen susu ibu kan = KALSIUM. Bila kurang KALSIUM, badan susah nak produce susu. Itu yang boleh jadi susu merudum.

ostematrix

10426779_780275658699221_7799607497409874348_n

Saya plan harini nak restock semula Ostematrix. Saya akan update kisah ni di lain entry.Nk bagitau saya memang amalkan konsep supply vs demand, makan sayuran,makan seimbang dan kerap pam tapi hasil tetap negatif.

Selain itu, Shaklee ada menawarkan complete breasfeeding set yang sememangnya sangat hot.

Nak tahu bagaimana semua vitamin ini berfungsi dalam membantu dalam penyusuan anda?

1.VITA LEA

FUNGSI:
* Membantu tumbesaran anak yang menyusu susu ibunya.

* Penting dalam pembentukan sel darah merah
* Tidak mudah pitam selepas memerah susu
*Tidak di sarankan diambil dengan minuman bersusu kerana ia boleh mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh makanan.

  1. B COMPLEX

FUNGSI:
* penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat,lemak dan protein.
* Anti stress(ubat penenang)
* membantu meninggikan sistem pertahanan badan.
* menukarkan makanan kepada tenaga.
* memabntu ibu2 berfikiran positif (mud baik jer) so secara automatik penghasilan susu lebigh lancar.
* Wajah ibu cantik berseri dan tidak kusam.
* Jika diambil bersama pil perancang ia akan memusnahkan zat vitamin yg sedia ada.

  1. VITA C

FUNGSI:
* Penting untuk menjaga salur darah
* Antioksidan
* Membantu meningkatkan antibodi ibu dan anak yg sedang menyusu.
* Sekiranya anak atau anda demam cuma ambil vita c 2biji sehari.
* Mudah sembuh bagi ibu2 yg mengalami puting melecet,luka dan berdarah.
* Kulit makin bersih,cerah dan cantik

  1. ESP

FUNGSI:
* Protein yg sgat penting untuk pembentukan sel darah merah.
* Sgat membantu dalam melancarkan penghasilan susu.
* Penting untuk kelenjar dan tumbesaran.
* Cantikkan kulit ibu dan anak.
* Membantu mengawal paras kolestrol.
* Ibu yg kencing manis tidak boleh ambil ESP.
* Boleh di bancuh bersama minuman lain juga bagi mendapatkan rasa yg lebih enak…
* Memberi tenaga kpd ibu dan rasa kenyang yg agak lama.
* Membantu membaiki mana2 kekurangan zat yang diperlukan oleh tubuh badan.

bfeed set

Anda berminat nak dapatkan Ostematrix, atau complete Shaklee Breastfeeding Set?
Hubungi saya sekarang!

Pengguna & Pengedar Shaklee

Norhaslin Bt Hashim (Elin)

SID : 1142277

Pm/wasap : 017-7854596

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s