Kepentingan Boron untuk tulang yang sihat

Boron untuk tulang yang sihat

Walaupan jarang kita dengar tentang kepentingan boron dalam kehidupan kita tetapi disini saya ingin menerangkan bahawa boron berkait rapat dengan wanita iaitu kesihatan tulang dan Osteoporosis(tulang rapuh). Boron merupakan mineral yang diperlukan bagi menukar Estrogen dan Vitamin D kepada bentuk paling aktif(17-beta-estradiol dan 1,25-(OH)2D3). Kandungan estrogen yang menurun selepas menopause menyebabkan Osteoclast menjadi sensitif terhadap hormon paratiroid( terletak di leher) yang memberi isyarat kepada mereka untuk merapuhkan tulang. Kajian menunjukkan bahawa boron memberikan perlindungan daripada Osteoporosis dan mengembalikan semula kebanyakan efek positif Estrogen kepada wanita yang telah Menopause. Kismis merupakan antara “top 50″ penyumbang terbesar bagi Boron di Amerika Syarikat.

Risiko Osteoporosis dalam wanita adalah 3 hingga 4 kali lebih tinggi berbanding lelaki. Ini mungkin adalah kerana struktur tulang wanita yang secara amnya lebih kecil diikuti dengan kehamilan, kelahiran anak dan penyusuan bayi, dimana kesemuanya boleh mengakibatkan kehilangan kalsium yang banyak.

10433779_10202969851143690_3605532491794552345_n

Selain itu,  penyusutan Kalsium banyak dipengaruhi oleh hormone Estrogen. Bagi wanita enam tahun selepas menopaus, hormon seks – estrogen (yang menghalang kehilangan kalsium) akan turun secara mendadak dan mengakibatkan kehilangan kalsium yang lebih banyak. Oleh itu, ia adalah penting bagi wanita untuk “menyimpan” lebih banyak kalsium ketika mereka masih remaja lagi.

Ok bertindak segera sebelum terlambat. Bagi saya dengan 4 biji Ostematrix setiap hari mencukupi keperluan Kalsium harian saya.Saya pilih OStematrix Shaklee kerana Osteomatrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan. Selain itu, Ostematrix dilengkapi juga dengan Zinc, Copper, Mangan dan Boron. Ianya bukan sekadar Kalsium.

 Slide21

Nota kaki : Hanya ostemtarix Shaklee dilengkapi dengan Boron untuk membantu dalam metabolisma tulang. Anda juga boleh makan kismis untuk menyumbang Boron dalam badan anda.

 Slide24

Saya memang pengguna setia Ostematrix. Sebulan sebotol hanya rm61 (120 bj).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s