Resepi Donut mudah, lembut dan gebu

Donut Mudah

Sumber : iezamel78 Donut @ MYR

Oleh : Mamasya

Bahan-bahan (20 – 25 biji) :

3 cawan tepung gandum

1 cawan air suam kuku

2 sudu besar mentega

6 sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi yang tak suka manis)

3 sudu besar susu pekat manis

1 paket yis (jenama mauripan)

1 biji telur

Cara-cara :

  1. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Gula dan susu disatukan di dalam air suam, kacau supaya gula larut. masukkan yis, kacau lagi. Biarkan selama 10 minit.
  3. Pukul telur sedikit dan campurkan bersama mentega cair tadi.
  1. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih, masukkan pula mentega yang dicampur telur tadi.kacau.
  2. Masukkan campuran yis kedalam mangkuk yang berisi tepung gandum, Gaul sebati dengan senduk kayu. Biar adunan lagi selama 45 minit. Adunan akan kembang sekali ganda.
  3. Banyakkan tepung ditangan supaya adunan tak melekat.(adunan memang agak lembik). ambil sedikit adunan, bulatkan dan buat ikut bentuk yang dikehendaki.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. gunakan api sederhana. Pusingkan selalu supaya dapat warna yang sekata. Setelah agak kekuningan bolehlah diangkat. Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair dan ditabur dengan coklat rice..

    10887961_10203016052098685_705068618_n

10881255_10203016052018683_1410312194_n

10881146_10203016052458694_1012989666_n

10866731_10203016052298690_1401465487_n

961601_10203016052178687_788472478_n

Selamat mencuba.InsyaAllah hasilnya tak mengecewakan. Saya berani kata ini donut paling lembut dan gebu saya rasa (dunkin donut,big apple tak termasuk okeh)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s