Iktibar dari banjir besar 2014

10342461_781054848626490_4156105938223862603_n

2014 Malaysia diakhiri dengan satu peristiwa banjir besar yang amat dahsyat. Hampir 6 negeri dilanda banjir iaitu Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor. Kuala Kerai boleh dikatakan lumpuh akibat banjir ini. Kelantan merupakan negeri yang paling teruk dilanda banjir. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Sebagai manusia kita hanya nampak ianya musibah, tetapi ada yang tersirat. Ikuti ulasan / pandangah dari TGHAH ini :

Pesanan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang;

“Peristiwa besar yang berlaku di Kelantan pada masa ini adalah sebagai tanda Allah SWT hendak menyucikan kembali negeri Kelantan sebelum terlaksananya hukum hudud di negeri tersebut pada tahun hadapan. Kisah sebegini kita boleh lihat dalam peristiwa banjir besar yang melanda kota Makkah ketika pembukaan awal kota Makkah. Makkah dahulunya dijadikan tempat himpunan patung-patung berhala, kemudiannya Allah SWT mendatangkan banjir besar di Makkah untuk menyucikan kembali kota Makkah darpada perkara-perkara kufur. Begitu jugalah peristiwa banjir paling besar berlaku ini di Kelantan pada masa ini kerana Allah SWT hendak menyucikan keseluruh negeri Kelantan sebelum terlaksanya hukum Allah di bumi kelantan pada tahun hadapan. InsyaAllah…”

Org yg paling bijak adalah org yg selalu mengingati mati....

Setiap manusia akan mati, tetapi berapa ramai antara kita yang mengambil pelajaran dari peristiwa ini untuk kita berusaha sentiasa mengingati mati. Sesungguhnya kita umat akhir zaman. Hari kiamat hampir tiba, Jom banyakkan amal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s