Nasi lemak & Alfalfa complex Shaklee | idea hebat sarapan pagi

11024693_10203992999881769_8705793893327894700_n

Assalammualaikum…Sarapan apa? pagi ni saya ambil heavy breakfast sebab malam tadi tak makan nasi, cuma makan chicken chop. So pagi ni cari nasi lemak + telur rebus. Alhamdulillah kenyang. Lepas makan, saya telas 5 biji alfalfa complex.

Apa khasiat Alfalfa untuk ibu menyusu seperti saya?

1. Milk booster – agen stimulate susu dengan cepat
2. Menyahtoksik – mengandungi vitamin A,C & E serta kalsium , potassium , fosforus dan zat besi..
3. Mengurangkan toksin
4. Merendahkan kolestrol..

Info tentang nasi lemak

Antara hidangan yang menjadi kegemaran seluruh rakyat Malaysia iaitu nasi lemak. Kandungan lemak dan kalori dalam nasi lemak itu sendiri adalah lebih kurang 450-500 kalori sepinggan dan belum lagi ditambah lauk-pauk yang lain, sekaligus menjadikan pengambilan kolesterol bertambah menjadi 1000 kalori sepinggan.

(sumber : http://blog.mohdisa.com/nasi-lemak-bahayakan-kesihatan.html)

Wahh agak tinggi tu kalori satu hidangan 500 kalori..Jangan risau, Alfalfa kan ado..hihi..

Ok bagi anda yang gemar makan nasi lemak, boleh ikut tips dari kevin Zahari ini :-

Berikut adalah a few tricks untuk meringankan hidangan nasi lemak

  • Tukar nasi: Mintak separuk nasi lemak & separuh nasi putih. Gantikan nasi lemak dengan nasi putih
  • Pilih daging/ayam dengan baik: Kalau nak makan ayam goreng pun, pilihlah bahagian dada ayam dan elakkan diri daripada memakan kulitnya. Untuk rendang daging pulak, elak yang banyak lemak (kalau boleh)
  • Putih telur sahaja: Elakkan daripada memakan telur kuning, ia penuh dengan lemak dan kolesterol.
  • Teh Tarik? Minta “kurang manis”, atau “kosong” atau minum separuh gelas sahaja dan kalau dah makan nasi lemak yang kurang sihat, pilihlah air yang lebih baik seperti teh o kosong atau air mineral yang 0 kalori.

(sumber : http://kevinzahri.com/health-fitness/nasi-lemak-secara-sihat)

Selain alfalfa complex, saya juga mengamalkan set lengkap penyusuan Shaklee. Alhamdulillah lagi 10 bulan tempoh penyusuan Anas. Semoga dipermudahkan Allah.

Peringatan : Golongan yang tidak boleh ambil Alfalfa :-
SLE tidak boleh ambil alfalfa kerana alfala mengandungi sejenis asid amino L-canavanine yang menyebabkan pesakit SLE menjadi keradangan
Wanita mengandung tidak dinasihatkan mengambil alfalfa kerana alfalfa boleh induce kedatangan haid & menyebabkan keguguran
Anemia tidak boleh ambil alfalfa kerana ia boleh memusnahkan sel darah merah.
Pengedar Shaklee anda,
Elin (017-7854596)
SID : 1142277
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s