Menu berbuka ke-5 ramadhan

Alhamdulillah air tangan sendiri lebih barakah..setakat 6 hari puasa, baru sekali pergi bazar..tu pon beli air soya panas, tau fu fah, ayam golek dan murtabak..rasanya bolehla..takdela nk bli lagi..

Sejak dah dewasa ni jarang ke bazar nk bli mcm²… Tak mcm kecil² dulu rasa rambang mata semua nk bli..mungkin penangan kos sara hidup yg tggi skrg..berbelanja secara hemah..

Bulan puasa ni balik kerja kol 5.. Sampai rumah awal dapatla memasak untuk berbuka..semalam suami request mihun Singapore..tekak saya nk asam pedas ikan merah ( resepi boleh tgk post sblm ni)..

image

image

Resepi mihun singapore

1/2 paket Mihun – dicelur sebentar
Bwg besar + bwg putih – dikisar
Kiub ayam
Serbuk lada sulah
Udang, sotong, ayam
Sayuran – carrot, sawi, daun bawang

Cara-caranya

1. Tumis bawang sampai garing.
2. Masukkn udang sotong..kacau sampai masak.
3. Masukkn kiub dan perasa garam , lada sulah..
4. Masukkn mihun kacau rata.
5. Masukkn sayur..biar sebentar..
6. Angkat..hidang dengan hirisan daun bwg dan lada merah..

Mihun ni kami mkn waktu berbuka dan moreh..sedap …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s