Tradisi memberi “punjungan” atau juadah menjelang Hari Raya

Alhamdulillah..semalam hari ke-25 kita berpuasa..rasanya semalamlah menu yang paling sedap berbuka sepanjang Ramadhan..air tangan emak..syukur masih punya emak dan syukur dapat makan sedap..sedih sayu melihat rakyat saudara Islam lain yang tiada punya makanan seperti di Gaza dan syria..Alhamdulillah syukur ya Allah atas nikmatmu ini..

Bercerita mengenai nikmat, teringat surah Ar-rahman .

Ciri khas surah ini adalah kalimat berulang 31 kali Fa-biayyi alaa’i Rabbi kuma tukadzdzi ban (Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?) yang terletak di akhir setiap ayat yang menjelaskan nikmat Allah yang diberikan kepada manusia.Berulang, Allah memberi peringatan kepada kita; maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?

Ok berbalik pada menu berbuka semalam. Sebenanrnya ada satu budaya dijohor secara amnya dan kg melayu chamek khususnya, iaitu budaya “punjungan”. Ini bermaksud setiap rumah akan memasak hidangan raya dan diedarkan kepada saudara mara dan kenalan rapat. Bila dikira hampir 30 buah rumah jugakla.Mereka akan berbalas juadah. Kebiasaannya bermula dari 2 minggu Ramadhan dan berakhir hingga ke akhir Ramadhan..Jangan terkejut jika puasa terakhir akan ada berpuluh hidangan atas meja kerana balasan dari semua orang..seronok jugak dapat merasa masakan orang tetapi yang tidak eloknya akan berlaku pembaziran..sebab ituhla sekarang mereka dah mula masak dari awal ramadhan supaya berkurangan juadah nanti diakhir Ramadhan..

Emak pon masak awal semalam, kebiasaanya kami masak petang raya..tapi takpe insyaAllah petang raya ada menu lain yang lebih istimewa sebab adik saya Nazri yang kerja di Singapore baru balik..barulah cukup korum kn..

Ok apadia juadah yang emak masak semalam?tentunya nasi impit dimakan bersama lauk yang lain.

11744836_10204211659108113_1848498236_o

Rendang daging

11744796_10204211659388120_1890839136_o

kuah kacang

11720264_10204211659148114_2061794768_o

sayur lodeh

11716047_10204211659428121_1180560418_n

ayam masak merah

11125335_10204211659308118_1236587476_n

sambal goreng (yang ni maksu saya masak..sedap..pedas berapi)

Juadah ini semua kami masak dari pukul 8 dan berakhir pukul 2 petang..kami agihkan kepada sedara mara dalam pukul 4 lebih..Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

Alamak terliur pulak rasanya..inilah juadah biasa rakyat Johor..suami saya orang terengganu tak pandai makan nasi impit ngn lauk ni semua..dia makan dgn nasi je..nasi impit dia makan dengan kuah kacang je..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s