Kuih koci inti kelapa + durian – kenyal dan lembut

Alkisahnya, mak bawak 2 ketul kuih koci dari masjid..wahh sedapla..intinya rasa durian..tak cukup plak..esoknya mintak mak buatkan..nak melantak kuih koci..

Esoknya, mak pon bancuh tepung pulut + santan..agak-agak keras boleh bentuk..bila dipegang, terasa adunan tuh mencair..ok mak kata tambahkan tepung gandum sikit..saya pon tambah agak-agak boleh digentel..

Intinya pula, mak masak kelapa parut + gula melaka + lempuk durian (lempuk ni mak mertua saya buat, tahan lama simpan dalam peti) + tepung gandum cket untuk bagi melekat..masak inti jangan kering sgt, biar lembap baru sedap..manis tuh ikut tahap kesukaan anda..

Sekarang proses nak bungkus..layurkan daun pisang atas api..ketepikan..amik adunan tepung, leperkan dan isi inti..bebolakan..celup dalam minyak masak..pastu masuk daun pisang dan lipat..saya tak pernah lipat, main ikut suka je la..

Akhir sekali, kukus dalam 10 minit. Bila dah sejuk, bolehla makan..rasanya wallah sedapnya..kenyal tapi lembut..intinya manis wangi bau durian..uhh tersangatla sedap..cubalah yea kawan-kawan..sorry tiada sukatan khas..

11944414_10204505285368586_1479195114_n 11950767_10204505285248583_1787485739_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s