Pengalaman “wound infection” selepas kelahiran ceaseran

Lama tak menaip diblog ni..dah bersawang agaknya..entry kali ni berkaitan ceaseran..ramai tercari-cari cara untuk menutup luka ceaseran dari terkena air sewaktu mandi..ni khas untuk mereka yg baru keluar hospital..boleh guna cara ini untuk 1-2 minggu selepas bersalin..

Pengalaman bersalin ceaseran secara terancang untuk anak no.3 sangat dramatik..21/12/2016 dijadualkan untuk ceaser..alhamdulillah selamat bersalin pukul 9 pagi dengan berat bayi perempuan 3.2 kg dihospital kluang..hari ke-3 boleh discaj..hepi rasa..

Hari ke-5 dirumah mulai rasa sakit diperut bahagian kiri..terasa ada bengkak dan panas kemerahan disekitar kulit perut..nurse klinik desa suruh rujuk hospital..segera ke hospital, amik ujian darah..sah ada jangkitan kuman..kena warded..huhu..bawak baby sekali..

Doctor scan, tiada darah beku..rahim dah kosong..cuma infection kulit luar..sy confirm ni sebab balik dari hospital sy mandi siap berlulur..mungkin tak cukup keringkan kws luka..doctor ckp bila dah bersalin 3x ceaser, sel-sel kulit mati banyak sangat..proses penyembuhan agak lambat..sebab tu mudah kena infection..doctor bukak semua jahitan luar..cuci..korek nanah..on antibiotik 24 jam..bertapa kt hospital 5 hari..2x dressing setiap hari..menangis meraung..dah suntik pain killer pon nangis..hari ke3 baru tak nangis bila dressing..branula kt tgn dah  bertukar tempat sebab bengkak..antibiotik ni sangat power, mmg terasa sakit bila disuntik kat branula tu..

Sepanjang kt hospital, dapat ubat antibiotik n panadol utk kurangkan sakit..inisiatif sendiri, sy makan zinc complex shaklee. buah jambu, sunquick pekat-pekat, sup ayam bhg dada + brokoli +kentang dan bubur nasi..Alhamdulillah kari ke5 boleh balik..sel-sel kulit tumbuh cantik..luka warna merah cantik..balik dengan TIADA JAHITAN okeh..so memang ternganga la kulit tuh..seramm nk tgk..even suami..tutup dgn kapas n plaster..

Balik rumah kena dressing sehari sekali oleh nurse klinik desa..alhamdulillah nurse datang rumah hari-hari..tak silap lepas 2 minggu kulit cantum sepenuhnya..dressing dengan cecair khas beli kt hospital..

Nota penting : Selepas ceaseran, jaga betul-betul tempat luka..pastikan betul-betul kering..kalau tak berani mandi, just lap je..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s